خطرات ناشی از تخلیه صاعقه

خطرات ناشی از تخلیه صاعقه

 تخلیه صاعقه:

در بحث تخلیه صاعقه، وابستگی ما به تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی در زندگی حرفه ­ای و خصوصی روز به روز در حال افزایش است. تبادل اطلاعات به صورت لحظه ­ای در شبکه­ های داده در شرکت­ ها یا دستگاه ­های اورژانس نظیر: بیمارستان­ ها و ایستگاه­ های آتش ­نشانی، مرز بین مرگ و زندگی را مشخص می­کند. پایگاه ­های داده­ ی حساس، نظیر: بانک­ ها یا رسانه­ ها نیازمند مسیر عبور جریان قابل اطمینان هستند.

فقط برخورد صاعقه نیست که تهدیدی مرگبار برای این سیستم­ ها به حساب می ­آید.تجهیزات الکترونیکی، امروزه بیشتر و بیشتر در معرض آسیب­ های ناشی از ولتاژهای سرج هستند. ولتاژهای سرج در اثر تخلیه­ ی صاعقه در محلی دورتر یا عملیات سوئیچینگ در سیستم ­های الکتریکی بزرگ به وجود می ­آیند. در طول طوفان­ های صاعقه نیز، حجم زیادی از انرژی در یک لحظه ­ی خیلی کوتاه آزاد می­شود. این پیک‌های ولتاژ قادرند علی­رغم تمام اتصالات هادی که ایجاد شده است در یک ساختمان نفوذ کنند و باعث ایجاد خسارات شدیدی شوند.

خطرات برای افراد به هنگام تخلیه صاعقه:

وقتی صاعقه به ساختمان­ ها، درختان، یا حتی خود زمین برخورد می­کند، جریان صاعقه وارد زمین شده و یک “قیف پتانسیل” شکل می­گیرد.

ولتاژ گام هنگام برخرد صاعقه
ولتاژ گام و قیف پتانسیل که در هنگام برخورد صاعقه تشکیل می­شود
در شکل بالا:

1= ولتاژ گام Us.

2= ناحیه­ی گرادیان ولتاژ.

A= در نزدیکی نقطه­ی برخورد/در کنار هادی نزولی، ولتاژ گام (1) مقدار زیادی دارد.

B= ولتاژ گام با افزایش فاصله از نقطه­ی برخورد صاعقه کاهش می­یابد.

C= در فضای باز، وضعیت دولا شدن حفاظت در برابر برخورد مستقیم صاعقه را فراهم می­کند.

نکته ای در رابطه با تخلیه صاعقه:

هرچه فاصله از نقطه ­ی تزریق جریان به زمین بیشتر باشد، پتانسیل الکتریکی در زمین کمتر می­شود. تفاوت پتانسیل باعث ایجاد ولتاژ گام می­شود که برای افراد و حیوانات خطر برق ­گرفتگی را به دنبال دارد. در ساختمان ­هایی که مجهز به سیستم ­های حفاظت در برابر صاعقه هستند، جریان صاعقه باعث افت ولتاژ در مقاومت زمین می­شود. تمام اجزای فلزی که داخل و روی ساختمان قرار دارند باید به سیستم همبندی وصل شده باشند تا از خطر بروز ولتاژ تماس بالا جلوگیری شود. در زمین نزدیک به ساختمان، ولتاژ گام خطر بزرگ­تری به حساب می ­آید. اگر فردی با سیستم حفاظت در برابر صاعقه تماس داشته باشد، در معرض خطر ولتاژ تماس بالا قرار می­گیرد.

خطرات تخلیه صاعقه برای ساختمان ­ها و تجهیزات:

خطراتی که برای ساختمان ­ها و تجهیزات ایجاد می­شود، نه فقط از برخوردهای مستقیم صاعقه، بلکه از سرج ­هایی است که ممکن است تا دو کیلومتر دورتر از محل برخورد صاعقه شکل بگیرند. سرج ­ها چندین برابر (ضریب: K/ÜS) بزرگتر از ولتاژ مجاز شبکه هستند. افزایش ولتاژ از مقدار قابل تحمل یک سیستم الکتریکی (Ûr/V)، منجر به عملکرد نادرست یا حتی خرابی دائمی شود.

سرج­ های دائمی ضعیف ولی مکرر، ناشی از تداخلات فرکانس ­بالا و اغتشاشات خط ایجاد می­شوند. در این حالت­ ها، منابع تداخل باید حذف شوند یا از فیلترهای مناسب خط استفاده شود. به منظور حفاظت در برابر سوئیچینگ­ هایی که انرژی زیادی دارند یا سرج ­های صاعقه در ساختمان ­ها و تجهیزات، به سیستم ­های مناسب حفاظت در برابر سرج و صاعقه نیاز است.

سرج ­های گذرا:

 اندازه ­ی این سرج ها تنها چند برابر ولتاژ شبکه است. سرج ­های دائمی که ناشی از شرایط غیرمجاز در شبکه ­ی برق هستند، سرج­های گذرا به حساب نمی ­آیند. به طور کلی هر اضافه ولتاژی که به صورت لحظه ای و در حد چند میکروثانیه به طول انجامد سرج گذرا نام دارد.

سرج ­های سوئیچینگ:

سرج­ های سوئیچینگ ممکن است ناشی از منابع مختلفی باشند، نظیر عملیات سوئیچینگ که شامل بارهای سلفی بزرگ نظیر موتورها می­شود. اندازه­ ی سرج ­های سوئیچینگ دو یا سه برابر ولتاژ کاری است.

ولتاژهای سرج القایی:

در اثر چندین برابر شدن ولتاژ کاری در ولتاژ های القایی ممکن است آسیب های جدی به سیستم ها اعمال گردد.

سرج­ های صاعقه:

بزرگترین ولتاژهایی که در شبکه ­ی برق فشار ضعیف ایجاد می­شوند ناشی از تخلیه­ های صاعقه هستند. گاهی ممکن است سرج های صاعقه 100 برابر ولتاژ نامی شوند و منجر به آزاد شدن انرژی بسیار زیادی شوند. در صورتی که سیستم ها فاقد حفاظت ثانویه در برابر صاعقه و سرج باشند، به هنگام برخورد  مستقیم صاعقه به سیستم حفاظت اولیه یا خط برق فشار ضعیف، عایق تجهیزات از بین می رود.

انواع ولتاژ سرج
انواع ولتاژ سرج
در شکل زیر:

1 =افت ولتاژ موقت با بازه ­های زمانی متفاوت

2 =هارمونیک ­های ناشی از نوسانات کند و سریع ولتاژ

3 =ولتاژهای سرج گذرا

4 =سرج­ های سوئیچینگ

5 =سرج ­های صاعقه

6 =گستره­ای که دستگاه­ های حفاظت در برابر سرج در آن مورد استفاده قرار می­گیرند.

اثرات سرج­ ها:

جریان ­های صاعقه با انرژی زیاد غالبا باعث نابودی آنی سیستم ­های بدون حفاظت می­شوند. از طرفی در صورتی که سرج­ ها کوچک باشند، غالبا بعد از مدتی در سیستم خرابی ایجاد می­شود، چرا که این سرج­ ها باعث شتاب گرفتن روند فرسودگی قطعات در دستگاه­ هایی می­شوند که تحت تاثیر سرج بوده­اند، و باعث خرابیِ به ظاهر مشکوک می­شوند (چون خرابی در زمانی بعد از وقوع سرج رخ داده و فرد غیرحرفه ­ای ممکن است نتواند علت را شناسایی کند). به همین منظور به ابزار حفاظتی مختلفی نیازمندیم. این ابزار وابسته به علت اصلی و/یا نقطه­ ی برخورد صاعقه هستند.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

تماس با ما